Saturday, 16 April 2011

Tutorial Share Button Facebook

Ok...kali ni aku nak start bertutorial plak...aku nak ajar camna nak buat share button facebook...penting tu sharebutton...boleh tingkatkan trafik gak tu...haha...dulu aku dah buat...tapi aku tukar template aku lupa coding dia plak...aku tengok cari kat internet dia suruh link kat facebook developer kot...lupe lak..tapi yang ada like button je...haha...

So..kali ni aku dah jumpa balik...demi taknak lupe lagi..aku abadikan la dia dalam entry ni..hehe...

ok..bagi sapa2 yang belum buat dan nak buat...ada 4 step je yang penting...


Step 1:
Log in blog anda>>pergi ke dashboard>>pergi ke design>>edit html>>expand widget template...


Step 2:
Pilih salah satu stail sharebutton yang korang suka...yang ada jela eh...dah pilih ikut step 3 lak...



Facebook Share Button Style 1
Code Facebook Share Button Style 1 Belah Knan Atas
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/> 
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Code for Facebook Share Button Style 1 Belah Kiri Atas
<div style="float:left;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/> 
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Facebook Share Button Style 2
Code Facebook Share Compact Button Style 2 Belah Kanan Atas
<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/> 
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Code Facebook Share Compact Button Style 2 Belah Kiri Atas
<div style="float:left;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/> 
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>



Step 3: 
Tekan ctrl+f...cari kod ni <div class='post-header-line-1'/>
Copy coding sharebutton kesukaan korang pastekan kat bawah dia...


kalau korang tak jumpa kot atas ni..korang cari lak kot ni <data:post.body/>
pastu copy pastekan coding sharebutton korang sebelumnya...


Step 4:
tekan preview...kalau takde error...boleh la save template dan nikmati perubahan pada blog anda...hehe


p/s:nampak serabut sikit la entry ni...tak pandai aku nak bagi tutorial ni nampak menarik...banyak lagi aku kena belajar ni...


No comments:

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...