Monday, 31 January 2011

Ramalan Kaji Cuaca Negeri Melaka

Memandangkan hujan 3hari tanpa henti yang terjadi skang ni...mari kite tengok ramalan kaji cuaca Melaka sampai ari ahad ni...kaji cuaca melaka
banyak ribut petir
ok...da tengok...adakah banjir besar yang melanda Malaysia dulu 2 akan berulang...same2 la kite tgk nti...
tp arap2 xjd la...baju byk xbasuh lagi ni...haha
sekian...

Ade Ape Dengan Segulung Ijazah???

Assalamualaikum w.b.t...sem depan aku nk g latihan industri...resume dah banyak anta...tp sampai skang xdapat2 lagi panggilan...apela nasib...so aku pun terpikir untuk ape aku amek degree ni haha...
Kua2 universiti ade hutang nak kene langsai
Kenapa dorang pegi sekolah??
Kenapa kite nak masuk universiti???kenapa kite nak belaja pandai kat universiti???sebab mak abah paksa ke???sebab ramai kawan ke???nak cari pakwe o makwe ke???ataupun sebab nk dapat keje dengan gaji yang tinggi???haha...
Awek kat U..sape xsuke???
UTeM Graduation
Bagi aku majoriti sume student U satu je matlamat die pas graduat nti...nak dapat keje best ngn gaji besar..kan2??
Gaji Masyuk

Tapi cmne dengan orang yang xde pendidikan tinggi???dorg xley keje ngn dapat gaji besar ke???
Sebenarnye..bagi aku aku...xde beza pun orang yang ade Ijazah ke x??? xsemestinye orang yang belajar kat U tu pandai orang yang xmasuk U tu xpandai...Lagipun lepas graduate nti belum kompem dapat keje kalo dpt keje pun kompen keje bwh orang...
Contoh Teknologi
Setiap orang ade kelebihan die sendiri...Mane yang xtau kira2...mane xtau nak nak gune mesin...mane yang xtau nk gune teknologi2 sekarang mesti korang cakap die bodoh sebab xnk belajar pandai2 macam korang..Tapi time korang sume pegi belaja dorg2 ni lagi awal da tempuh dunia pekerjaan...lagi awal tau camne nk hidup dekat dunia yang penuh tipu daya ni...
sijil2
So..xyah la nk bangga sangat dengan sijil degree,master yang korang ade nti...Silap2 korang nti keje bawah orang yang xde pendidikan tinggi...banyak dah terjadi...haha..
Cite ni mmg kelakar..banyak pengajaran
Mane yang pelajaran xtinggi 2 kadang2 bukan dorang bodoh...cume kadang2 keadaan yang mendesak...xpun dorng sendiri yang malas...dorang da bole nmpk mase depan die...bek buat bisnes pas 2 kembangkan bisnes...jadi bos amek orang cerdik pandai ni keje bawah die...haha...aku lagi respek orang yang cmni...
Cari Pengalaman Jadi Kontraktor
Doa
Sebenarnye...setiap orang ade rezeki die masing2 yang Allah da tetapkan...cume kite perlu yakin ngn jangan putus asa je eh...Respek Each Other k...peace...
sekian...

Sunday, 30 January 2011

About One Piece-part ekstra

One Piece OriGami-Thousand Sunny


ok...aku rase...kalo ade antara korang yg minat one piece...pas 2 nk beli figura duit xde..bukan xde...tp xde bajet la...aku cadangkan korg buat origami ni...masyuk...aku pun br nk buat ni...hehe..









so..peminat2 one piece...ape lagi...marilah kite buat Thousand Sunny same2...hee

About One Piece-part 3

Lanun2 Dalam One Piece
 Assalamualaukum w.b.t...skang kite sambung cite sal one piece...kali ni aku akan cite serba sedikit pasal lanun yg ade dalam one piece...peace...

Lanun Topi Jerami
Simbol bendera
Kumpulan ni dapat name cam 2 sebab kapten die Monkey D. Luffy pakai topi jerami...ala..topi yang orang pakai kalo g kebun ke..sawah ke...topi 2 la...topi ni Shanks yang bagi kat die time kecik2 dulu... skang die ade 9 ahli....Jumlah ganjaran wanted die skang 800,000,050 Belli. 

Ahli2nye...
1. Monkey D. Luffy (kapten)
2. Roronoa Zoro(Pemedang)
3. Nami(pelayar)
4. Usopp a.k.a Sogeking(penembak tepat)
5. Sanji(tukang masak)
6. Tony Tony Chopper(doktor kapal)
7. Nico Robin(ahli arkeologis)
8. Franky(tukang kapal)
9. Brook(ahli muzik)
*Nefertari Vivi (Bekas Ahli)

Kapal
*Going Merry (da xde)
*Thousand Sunny
Crew2 Topi Jerami beserta Kapal

Lanun Alvida
simbol bendera
Kumpulan lanun ni diketuai oleh perempuan bernama Alvida dengan nama gelaran “Iron Mace”. Ni adalah kupulan lanun pertama Luffy jumpe semasa dalam penjelajahan die bermula.

Ahli2nye...
1. Alvida (kapten)
2. Koby (bekas)

Kapal
*Miss Love Duck
Crew2 Alvida
Lanun Pelawak Buggy
simbol bendera
Kapten die Buggy Si Badut adelah bekas teman Shanks time same2 jadi pelatih kat kapal Oro Jackson.

Ahli2nye...
1. Buggy Si Badut(kapten)
2. Mohji
3. Kabaji

Kapal
*Big Top
Ahli baru dan Lama Lanun Bagy
Lanun Kucing Hitam
simbol bendera
Lanun ade agenda die yang tersendiri..die punye kapten,Kurohador ade cite2 die yang tersendiri...pas cite sal ni setel...Ussop pun join la group Luffy.

Ahli2nye...
1. Kurohador (kapten)
2. Jango (penolong kapten)
3. Sham
4. Butchi
5. Nugire Yainu

Kapal
*Bezan Black
Lanun Kuro
Armada Lanun Don Krieg
simbol bendera
Lanun ni ade 50 kapal lanun ngn ahli mencapai 5000...kapal die hancur Mihawk buat sebab die nga boring...Krieg punye stail die suke berpura2...menyamar ladi tentera laut...mcm2 teknik keji lagila die buat...

Ahli2nye...
1. Don Krieg (kapten)
2. Gin
3. Pearl
4. Ideaman 
5. Hustle
6. Kagikko

Kapal
*Dreadnaught Sabre
Don KriegCrew
Lanun Arlong
Arlong
Lanun ni ialah kumpulan lanun orang ikan...lanun ni die paling berkuasa kat east blue...die menguasai satu pulau tempat Nami membesar...

Ahli2nye...
1. Arlong (kapten)
2. Jimbei (bekas kapten)
3. Hatchan (bekas)
4. Chu
5. Kuroobi
6. Momoo
*Nami (bekas)

Kapal
*Shark Superb
Pengikut Arlong Park
Lanun Bliking

Kumpulan lanun yang diketuai oleh bekas seorang raja di sebuah kerajaan pulau musim sejuk..Raja Wapol...die ni kuat makan..

Ahli2nye...
1. Wapol
2. Chess
3. Kuromarimo
*Dalton(bekas)

Kapal
Unknown
Geng2 Diraja Wapol

Baroque Works
Symbol
Baroque Work adalah sebuah organisasi terancang yang ingin mencari senjata kuno,Pluton. Organisasi ni diketuai oleh Sir Crocodile a.k.a Mr.0 iaitu Shichibukai(lanun yang diiktiraf kerajaan dan membuat perjanjian dengan kerajaan)...

Ahli2nye...                                                    Beserta Pasangan
1. Mr.0 a.k.a Sir Crocodile(ketua)                 Miss All Sunday a.k.a Nico Robin
2. Mr.1 a.k.a Daz Bonus                                Miss Doublefinger a.k.a Paula
3. Mr.2-Bon Kurei
4. Mr.3                                                           Miss Goldenweek                             
5. Mr.4                                                           Miss Merry Christmas
6. Mr.5                                                           Miss Valentine

*Ahli2 yang lain akan di ceritakan dalam part yang akan2 datang...

Kapal
*setiap ahli ade kapal ngn pengikut masing2...
Ahli dan Bekas Ahli B.W
Lanun Bellamy
lambang bendera
Lanun ni adalah di bawah naungan Donquixote Doflamingo iaitu salah seorang Shicibukai...Bellamy berpegang kepada teori lanun zaman moden di mana lanun sepatutnye tidak mengejar impian yg sia2 macam carik harta karun One Piece.

Ahli2nye...
1. Hyena Bellamy (kapten)
2. Donquixote Doflamingo (bekas kapten)
3. Sarquiss


Kapal
*New Witch's Tongue
Bellamy dan Crew
Enel
Dewa Enel
Walaupun enel ni bukan la lanun...tp die tetap musuh dalam cite One Piece ni kat pulau langit...Enel ade kuasa petir...tp tetap kalah ngn Luffy atas sebab2 tertentu...

Ahli2nye...
1. Enel(dewa)
2. Ohm (Ujian Besi)
3. Satori(Ujian Bola)
4. Gedatsu(Ujian Rawa)
5. Shura(Ujian Tali)
Kapal
*Maxim
Pegawai atasan Enel
Lanun Foxy
simbol bendera
Ni adelah lanun tambahan dalam siri One Piece...lanun ni suke bertaruh dalam Permainan Davy Back Fight di mana siapa yg kalah kene mengikut arahan si pemenang selama2 nya...

Ahli2nye..
1. Musang Perak Foxy (kapten)
2. Porche
3. Hamburg

Kapal
*Sexy Foxy
Lanun Foxy
Lanun Moria 
Thriller Bark
Lanun yang diketuai oleh Shicibukai Gekko Moria yang boleh mengawal bayang...membuat teori evolusi bayang...

Ahli2nye...
1. Gekko Moria (kapten)
2. Dr. Hogback
3. Absalom
4. Perona
5. Ryuuma (General Zombie)

Kapal
*Thriller Bark
Ahli2 Kapal THriller Bark
LANUN ROOKIE YANG LAIN(YANG POWER)
1. Lanun Kidd-Eustass Kid
2. Lanun Heart-Trafalgar Law
3. Lanun Heretic Monk-Urouge
4. Lanun Bonney-Jewelery Bonney
5. Lanun Drake-X.Drake
6. LanunFiretank-Capone Bege
7.Lanun Hawkins-Basil Hawkin
8. Lanun On-Air-Scratchmen Apoo
Semua Rookie Ni tawaran bonus lebih $100bery
Lanun Yang Patut Diketahui...
Lanun Red Haired 
simbol bendera
Inilah lanun yang menjadi Idola Luffy..Red Hair Shanks....die ni salah seorang dari 4 maharaja...

Ahli2nye..
1.Red-Haired Shanks
2.Yasopp(ayah ussop)
3.Ben Beckman
4.Lucky Roux
5.Rockstar(ahli baru)

Kapal
*Red Force
Membe2 Shanks
Lanun Janggut Putih
Bendera
Lanun ni diketuai oleh Edward Newgate...iaitu org paling kuat kat dunia...kawan baik Gold Roger...Kumpulan die Terbahagi kepada divisyen kecil dengan Moby Dick sebagai base.

Divisyen
0.Edward Newgate (kapten)
1. Marco
2.Portgas D. Ace
3. Diamond Jozu
4.Thatch (mati)

Kapal
*Moby Dick
Janggut Puteh dan Komander2 die
Lanun Janggut Hitam
simbol bendera
Janggut Hitam asalnye adalah di bawah Divisyen 2...tp die khianat mbe pas 2 buat group sendiri...die ni pengganti Crocodile jadi Shicibukai baru...apekah niat sebenar die bunuh teman??

Ahli2nye..(yg asal)
1.Marshall D. Teach (Captain)
2.Jesus Burgess
3.Van Auger
4.Doc Q
5.Lafitte
Ahli lama dan baru Janggut Hitam
Lanun Gold Roger
Inilah Kumpulan Lanun Lagenda yang menggerakkan dunia One Piece...

Ahli2nye....
1. Gol D. Roger (mati)
2. Raja Gelap Silvers Rayleigh {bekas)
3. Red-Haired Shanks (bekas)
4. Buggy (bekas)
5. Crocus (bekas)

Kapal
*Oro Jackson
Crew Kapal Oro Jackson
huh...siap gak part 3 ni...mmg panjang...kalo ikutkan byk lagi lanun nk cite ni...tp xpela..ntikanla kisah die yg berikut eh...haha...secara kesimpulan...aku xpuas hati ckt ngn entry ni...ade byk benda cuai...huhu...

sekian...

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...