Sunday, 13 March 2011

Gejala Copy And Paste

Assalamualaikum w.b.t...bagi pelajar2 sekolah...aku ucapkan selamat bercuti...bagi student2 universiti cam aku ni...kalo ada cuti pun ibarat xcuti...ada je assignment nak kene buat...macam2 masalah...tapi xambik endah pun sume tu...last2 minit baru nak buat...haha...

Dah last2 minit tu sume pun jadi kelam kabut...apa lagi...copy n edit jela...bukan copy n paste...2 nampak sangat orang tu langsung xcreatif dalam hidup dia...harapkan orang lain je....copy..edit...gabungkan banyak sumber..jadikan diri sendiri punya...haha...tapi banyak lecturer xsuke cam 2...cam dorang xpenah buat plak time belajar dulu...cepat gila jadi kacang lupekan kulit...aik..ada kaitan ke??haha

Cite pasal copy n paste ni...sebenarnya bukan setakat kat kehidupan pelajar je...copy dalam kata lain plagiatrisme ataupun peniruan ni sebenarnya satu dunia buat...kerajaan kita sendiri pun banyak buat...undang2...pas 2...paling senang kereta proton...kan copy gak tu..apa beza inspira dengan lancer??material je lain kan..haha...fesbuk pun sama gak kot...bape banyak laman web sosial kan??

So...salah ke copy2 ni?xsalah bagi aku..yang penting bukan seratus peratus...boleh kena saman...palig kurang pun tuka nama la kan..mcm cina selalu buat...haha..kalo ada blogger2 yang kaki copy paste 2...paling kurang pun bagi la kredit kat orang yang dia copy 2 kan...

Em..2 je kot aku nak cerita pasal copy paste ni...paham xpaham...harap paham la eh..hehe

K bye..
Assalamualaikum..

4 comments:

Izlan HoiHoi said...

cheh,baru ingat nak berehat dr buat thesis nie dgn berBW, sentap truih bace post ko nie...haha

PS: sbbkn gejala copy paste nie lah kitoank punye lab repot kne tulis tangan..puiiii

nuruljannah sukhri said...

febret akak dulu tu.copy paste.tp bukan dari kawan2 tau.me copy paste maklumat dari google..hahaha..dasar pemalas

alongizhamhadi said...

copy n past..hmmm..dulu along ada copy assgmt sorg mamat ni satu klas gan along..last mrkah assgmt along lg lbh..heee..moral nyer di sini..cuba2 la kretifkan maklumat yg dpt free2 tu..lg brbunga ayat lg power..jnji jgn bg pening otak lec dh ler..heee..

+akufobia+ said...

haha.macam tu eh?tulis tangan.nice la.

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...