Saturday, 26 February 2011

Hanya Untuk Orang Genius

Hanya untuk yang suka matematik...
Sebenarnya time aku cari maklumat nak buat asgment..aku terjumpa satu page ni..
Cube korang Kira Soalan Matematik ni??
Soalan untuk Grade 3 je ni...

EGG+EGG=PAGE
Berapakah nilai bagi setiap huruf di atas???
syarat dia G-E=1...
-
-
-
-
-
Xdapat lagi...
ok hint yang kedua...
E>5 
baru ley dapat jadi 2 digit..
Contoh:
  5
+5
10
-
-
-
-
-
xdapat lagi...
G pun sama kene lagi besar dari 5...
Contoh:
  55
+55
110
-
-
-
-
-
Dapat x??
Ok la..kita testing satu2...
macam yang kita tau..
EGG+EGG=PAGE
G-E=1

G=5
5+5=10
5-0=5....xbetul

G=6
6+6=12
6-2=4....xbetul

G=7
7+7=14
7-4=3....xbetul gak

G=8
8+8=16
8-6=2....xbetul gak

G=9
9+9=18
9-8=1...ya tepat sekali...

So..kita dah tau 
G=9
E=8

jadi...apakah nilai bagi A  dan P...

Mari kita kira bersama2...
  899
+899
1798

jadi..
PAGE=1798

P=1
A=7
G=9
E=8

haha...dah selesai akhirnya....harap korang paham lah eh...kalo xpaham gak...cuba buat sendiri...xdapat gak...anda mmg xberbakat dalam matematik ni...

Sekian




10 comments:

MeRaPu said...

malas nk fahamkn

:: Ms.Lina :: said...

lagi susah dari Advance control!

repet la weih!!!!

Firdaus said...

menyesal ak open n3 nih...
mmg ssh ckit nk phm..
tp mmg trbaik r...

tips keluarga harmonis said...

Tidak hanya bingung jawabnya, tapi saya juga bingung mikirnya....hehehe
Happy week end.

tips keluarga harmonis said...

Tidak hanya dingung jawabannya, tetapi saya juga bingung mulai dari mana mikirnya, hehehe...
Happy week end.

3rdteen said...

ak guna sofware Excel - solver...nak tau dier bg jawapan per....invalid equation....

Rie said...

hehe..terasa cam kelas matematik..

salam blogging!

cikgu mata coklat said...

waa..menarik neh.
sy suke! heee ;p

yui92 said...

lama xbuat admtahs.. tp ni lebih kpd iq test kn? =p

+qAsiH naDiRa+ said...

sy suke maths tapi tak suke nak selesaikanya~lg suka bio la~lg syiok!

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...