Wednesday, 2 February 2011

APAKAH CINTA ITU???


Apa itu CINTA???
Assalamualaikum w.b.t dan selamat selamat petang kepada pembaca2 sekalian...kali ni aku nak cerita pasal CINTA...agak sukar gak la aku nak tulis pasal cinta ni...tapi disebabkan sorang membe cabar aku...aku pun sahut la...lagipun ni la time aku nak tunjuk bakat dalam bidang penulisan...mane la tau ley jadi novelis popular lak nantikan...sape tau..haha...
Rumus CINTA??merapu
Selepas beberapa bahan bacaan yang aku dah baca campur dengan pengalaman sendiri...CINTA ni ada banyak maksud...Cinta ni boleh dikategorikan kepada 2 iaitu cinta DUNIA dengan cinta AKHIRAT... 
Ayat yabg selalu kita ucap kat kapel kita??
Tanda cinta??merapu
Cinta dunia ni termasukla dalam bidang perkapelan...harta...kerja...sume berkaitan dengan dunia la...iaitu cinta yang xkekal...
Cinta Money
Dut segalanya???merapu
Aku nak tanya korang ape maksud CINTA yang sebenarnya...???bagi aku cinta ni bermaksud INGAT...macam korang la...kalo da kapel 2...mesti duk teringat kan kapel je kan...cintakan persahabatan ingat membe2, cinta harta ingat duit,ingat family,macam2 ingat lagi la...kalo kite susah nak ingat maknenye kita xcinta la 2...
Adakah duit cintakan Anda??
Benarkah??
Tapi korang tau x maksud cinta sejati??bagi aku cinta sejati ni maksud die INGAT DAN DIINGATI SENTIASA...kalo kite je duk ingat sorang2 xde maknenye cinta 2...DUIT ada ingat kite???KApel ade ingat kite..kadang2 dorang lupe gak kan???haha...SO, kita janganlah terlalu taksub dengan cinta2 ni...sekali kite kena tinggal...merana bertahun2...xpun selama2nya...
Cinta yang xbole pakai
Ni pun same xley pakai
Ok...yang aku cinta kat atas 2 banyak kepada cinta dunia...iaitu CINTA mainan IBLIS...sebenarnya cinta yang terbaik adalah cinta pada ALLAH...DIA xpernah lupekan kita walaupun sesaat walaupun kite je yang banyak lupakan DIA...DIA bagi kita hidup, DIA bagi kita rezeki, DIA bagi kita ilmu....macam2 lagila die bagi..sampai tarikh MASA kite nak MATI pun DIA ingat lagi... 
Cintalah Pada ALLAH
ALLAH CINTA SEJATI KITA

Ape balasan yang die mintak kalo kite mencintai DIA??kereta besar, harta, Negeri, bunga, bukan sume 2 DIA mintak...sume 2 duniawi..benda2 2 DIA yang cipta bagi korang adalah...ape yang DIA mintak hanyalah KEIMANAN DAN KETAKWAAN KITA SEBAGAI HAMBANYA... CINTA ALLAH ADALAH CINTA SEGALA2NYA...

Act aku rase aku ni xlayak nak cerita pasal ni...akupun macam korang gak sebenarnya...
tapi same2 la kita berdoa agar menjadi orang yang bertakwa..
SO...fikir2kan lah  siapa CINTA anda sebenarnye....

sekian...


7 comments:

karim jb said...

apa itu cinta? cinta pd aq..jatuh hati..pun pngertian sngat mluas pd aq..cinta pada manusia, haiwan, alam sekitar.. dn cinta y agung, cinta pada yg Esa.. em..aq tngah dgr suria cinta skrg..hehe..

Anonymous said...

good akri..kip it ap...hahaha..=)

akri zary said...

haha...tiap orang ada pandangan sendiri..cinta ni kan abstrak..haha...ok2...suria fm ke?layanzz...

Joey said...

Cinta itu sifatnya naluri. Apa tu orang kata, "cinta itu di hati". Bercinta yang hangat bila kita dapat merasai apa yang dirasai oleh orang yang kita sayang.

Jika taknak disakiti, kita tak menyakitkan hati orang lain. Jika nak disayang, kita akan memberi kasih sayang seluhurnya. Jika ada rasa bimbang, seringnya kita akan dapat merasa. Macam cinta ibu pada anak-anak. Sering mereka dapat rasa apa yang anak-anak mereka buat, yang baik atau tak baik untuk anak-anak, kan?

sipenggalikubur said...

cinta sipenggalikubur..
wakaka..

http://sipenggalikubur.blogspot.com/2011/01/cinta-sipenggalikubur.html

akri zary said...

baiklah cik joey oi...ko kan brother love..aku mane capai tahap ko lagi..haha

zulfadli said...

cinta adalah kagu xpdc....
hahahaahhahaha

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...