Tuesday, 22 February 2011

All About Animal- Jerung - part 2/2

Ok...sambungan pasal cite jerung semalam...

Setiap tahun...sebanyak 100 serangan jerung dilaporkan...
tapi hanya 10 kematian dicatatkan...

Jerung Yang Terkorban
TApi tau kah kita...setiap tahun beribu2 ikan jerung mati sebab manusia...sejak tahun 1950 lagi..paru2 jerung digunakan untuk membuat vitamin A...sirip dia buat sup..kulit dia buat barang perhiasan..gigi dia buat tangkal..macam2 lagi la...
 Bagi jerung...kita(manusia) adalah yang paling mengancam mereka...

Jerung Terdapat beberapa sensor istimewa untuk mengesan mangsa...
Dia punya deria bau sgt tajam..dari jauh dah boleh bau darah..
mata dia macam mata kucing..boleh tgk dalam gelap...
pastu dia pun ada pengesan getaran untuk mengesan pergerakan..
ada jerung boleh kesan medan elektrik dari mangsa...

Jenis2 jerung...

Jerung Angel
BErbentuk macam ikan pari..cuma xde sesungut...dia makan haiwan kecik kat dasar laut..gunakan teknik penyamaran pasir

Jerung basking
Jerung ni adalah yang kedua terbesar...lebuh kuran 30 kaki dengan berat 8000 pound
Makan Plankton

Jerung Blacktip Reef

Jerung ni panjang dia lebih kurang 6 kaki...kaler dia hitam kat atas putih kat bawah..
selalu jumpa kat akuarium

Jerung Biru

Panjang Dia lebih kurang 12 kaki...jerung paling laju...suka melompat kat permukaan air..
selalu suka makan sotong...tapi pernah dilaporkan menyerang manusia


Jerung Bull

Ketiga bahaya kepada manusia..
boleh hidup kat laut masin ngn tawar...pernah di jumpai kat sungai Mississipi.


Jerung Cookie Cutter

Jerung kecil kurang dari 2 kaki...makan hidupan kat kulit ikan paus atau dolphin...


Jerung Goblin

Jerung yang amat pelik...
pernah dijumpai kat jepun pada tahun 1898
dikatakan telah pupus...


Jerung Putih

Jerung paling Bahaya...panjang 12 kaki..berat 3000 pound..
kelebihan dia...boleh kuarkan pale kat permukaan air..

jerung hammerhead

xpernah serang manusia..tapi dianggap bahaya sebab size dia dan dia pun karnivor jugak..
kepala macam hammer meluaskan lg penggunaan sensor dia..


Jerung Mako

Selalu kene tangkap..
boleh berenang 43 batu sejam...
suka melompat..kadang naik atas bot...


jerung harimau

Kedua terbahaya..
makan semua benda..
kusyen bot,..jam loceng...macam2 lagi pernah dijumpai dalam perut dia


jerung paus

Jerung terbesar...biasanya panjang 25 kaki..tapi boleh mencecah sampai 45 kaki...
berat dia 30000 pound..
makan plankton...

Em ok...sekian info sedkit pasal jerung...anyak lagi jerung yang wujud..cam jerung nurse..jerung zebra...jerung links macam2 lagi la...boleh carik kat google...hehe...

harap info ni adala berguna kat korang eh...
gudluck..

Sekian

3 comments:

sicKo^ said...

Ada satu lagi jerung yg ko tinggal.. Jerung yang selalu kaco awek2 kat shoping complex.. Lagi bahaya tu..

khairul hisyam said...

jerung didarat?

zaty luvlianncezzz said...

waaaa takutt jerung..jerung sume 'spesies' ah..x suke

jemput dtg
monyet kah kita??

IKLAN DARI NUFFNANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...